Το Σύστημα της R.A.D.

Η Rοyal Academy of Dance (RAD ) ιδρύθηκε για να προωθεί τη γνώση, κατανόηση και πρακτική του χορού διεθνώς. Είναι ένας από τους κορυφαίους διεθνείς εκπαιδευτικούς οργανισμούς χορού και ειδικεύεται στον κλασικό χορό.

Ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1920 και μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει πλήρως επιστημονικά μελετημένα και τεκμηριωμένα προγράμματα σπουδών για όλα τα επίπεδα και τις ηλικίες, αγόρια και κορίτσια μέχρι τους επαγγελματικές χορευτές.

Σήμερα, η Ακαδημία είναι το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό και εξεταστικό σώμα κλασικού μπαλέτου του κόσμου, και στοχεύει στην ανάπτυξη και προώθηση της γνώσης, κατανόησης και πρακτικής του χορού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα προγράμματα μαθημάτων της RAD αφορούν σε ερασιτεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, και η μέθοδός της είναι κατάλληλη για τον ερασιτέχνη χορευτή αλλά προσφέρει και μια εξαιρετική βάση για εκείνους που θέλουν να ακολουθήσουν μια επαγγελματική σταδιοδρομία. Η RAD που λειτουργεί σε 79 χώρες σε όλο τον κόσμο έχει καταστεί ένας από τους πιο σημαντικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς χορού με πάνω απο 13.000 μέλη.

Η μέθοδος που ακολουθεί είναι αναγνωρίσιμη ως το Αγγλικό Σύστημα χορού η οποία έχει ιδιαιτέρως αυξημένες τεχνικές απαιτήσεις. Η επιμονή στην λεπτομέρεια και η σταθερή πρόοδος από τάξη σε τάξη είναι τα χαρακτηριστικά της μεθοδολογίας του RAD.

 

Το Πρόγραμμα Σπουδών της R.A.D.

Τα μικρά παιδιά αρχίζουν τις σπουδές τους με τα Προσχολικά προγράμματα, Pre-Primary και Primary In Dance, όπου αναπτύσουν βασικές δεξιότητες κίνησης, γνώσης μουσικής, ερμηνείας και δημιουργικότητας.

Τα μαθήματα ακολουθούν θέματα με σκοπό να ενθαρρύνουν την συμμετοχή, την συγκέντρωση και την αυτοπεποίθηση και προετοιμάζουν τους μαθητές για την είσοδο στα Graded επίπεδα.

Τα Graded επίπεδα παρέχουν μια ευρεία πρακτική εκπαίδευση στο χορό με σκοπό την ανάπτυξη τεχνικής, έκφρασης και μουσικότητας. Ενσωματώνουν μπαλέτο, ελεύθερη κίνηση και το χορό κάρακτερ.

Τα Vocational Graded επίπεδα προσφέρουν επαγγελματική εκπαίδευση αναπτύσσοντας την τεχνική, μουσικότητα και ερμηνεία και εισάγει την τεχνική της pointe για τις μαθήτριες. Προετοιμάζουν τους μαθητές για μια καριέρα χορού (χορεύτρια και δασκάλα).

Το Solo Seal Award είναι η υψηλότερη βαθμίδα των Vocational Graded επιπέδων.

Η RAD επίσης προσφέρει ένα ευρύ πρόγραμμα σε αυτούς που επιθυμούν να ακολουθήσουν καριέρα δασκάλου είτε φοιτώντας στην RAD στο Λονδίνο είτε ακολουθώντας μαθήματα στις εξουσιοδοτημένες σχολές σε όλα τα μέρη του κόσμου. Υπάρχει πρόγραμμα για απόκτηση ενός πρώτου διπλώματος διδασκαλίας αλλά και προγράμματα μέχρι και για μεταπτυχιακά διπλώματα.

Οι Στόχοι του Συστήματος της R.A.D.

Πρωταρχικός στόχος του συστήματος της Ακαδημίας είναι η γνωριμία του παιδιού με τον μαγευτικό κόσμο του χορού επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την άρτια διάπλαση του σώματος του.

Η Ακαδημία θεωρεί ότι η επαγγελματική εκπαίδευση παιδιών σε κλασικό μπαλέτο είναι ζωτικής σημασίας. Τα προγράμματα της Ακαδημίας έχουν δημιουργηθεί με πολύ προσοχή ώστε να επιτρέπουν στα παιδιά να προοδεύουν στην εκπαίδευσή τους σε σχεδιασμένα στάδια, ζητώντας από τα σώματα μικρών παιδιών μόνο αυτά που μπορούν να καταφέρουν.

Το στοιχείο αυτό του σχεδιασμού των προγραμμάτων έτσι ώστε να προστατεύεται το νεαρό κορμί είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς κατά το νεανικό και εφηβικό στάδιο το παιδικό κορμί είναι ιδιαίτερα επιρρεπές σε τραυματισμούς και διαφόρων ειδών σωματικές κακώσεις, στις περιπτώσεις που δεν δίδεται η απαραίτητη προσοχή.

Το πρόγραμμα της Ακαδημίας επιτυγχάνει ακριβώς αυτόν τον στόχο μέσα από τον εξαιρετικό σχεδιασμό των προγραμμάτων της. Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι διπλωματούχοι καθηγητές έχουν απαραίτητα εξεταστεί και στην ανατομία, μάθημα απαραίτητο προκείμενου να ολοκληρώσουν τον κύκλο σπουδών τους.

Η Βασιλική Ακαδημία Χορού είναι μια Διεθνής Οργάνωση πρωτοπόρα και καταξιωμένη στην ερασιτεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση χορού, και για το λόγο αυτό προσφέρει σιγουριά και ενθάρρυνση σε παιδιά, γονείς και δασκάλους σε όλο τον κόσμο.

Για όλους τους νέους ανθρώπους σε όλο κόσμο που θέλουν να χορεύουν ή να διδάσκουν επαγγελματικά, ή απλά να χορεύουν επειδή τους αρέσει, η Ακαδημία προσφέρει αναγνωρισμένη εκπαίδευση και κατάρτιση αλλά και μία συναρπαστική πρόκληση με γνώση και εκτίμηση για μία από τις μεγαλύτερες τέχνες.

Οι Εξετάσεις της RAD

Το σύστημα εξετάσεων της RAD είναι ειδικά προσαρμοσμένο σε διαφορετικές ηλικίες. Από την ηλικία των 5 ετών μπορούν τα παιδιά να εξεταστούν από εξειδικευμένους εξεταστές και να αποκτήσουν διεθνώς αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών. Χορευτές οι οποίοι έχουν περάσει τα ανωτέρα επίπεδα εξετάσεων μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους ως δάσκαλοι χορού.

Οι εξετάσεις της Ακαδημίας, δεν είναι υποχρεωτικές για τους μαθητές. Οι εξετάσεις αυτές απλώς θέτουν στόχους στα παιδιά για τους οποίους πρέπει να δουλέψουν, και μια μεγάλη αίσθηση ικανοποίησης όταν τα παιδία πετυχαίνουν. ‘Για τους γονείς οι εξετάσεις είναι η ένδειξη της προόδου του παιδιού τους, και για τους καθηγητές η απόδειξη των ικανοτήτων τους. Τέλος για την Ακαδημία, είναι ο καλύτερος τρόπος για συνεχή βελτίωση στον τρόπο εκπαίδευσης του χορού σε όλο τον κόσμο.

Τα επίπεδα των εξετάσεων είναι ανάλογα των επιπέδων των τμημάτων:

  • Για τις μικρότερες ηλικίες: Pre-Primary, Primary, Grade 1-5, Grade 6-8*
  • Για τις μεγαλύτερες ηλικίες: Intermediate Foundation, Intermediate, Advanced Foundation, Advanced 1, Advanced 2